CANNING / ENLATADOS

🇺🇸 Very popular in our society, for around two centuries we've learned how to storage food inside cans. It’s an interesting history, by the way. This process started in France, during Napoleon’s time (early 1800’s) as a challenge for anyone who could invent a way for the army to carry food through out the battles.
Nicolas Appert, was a brewer and he found out a way to preserve food inside jars. He cooked the food inside the jars, capped with corks, then seal them with wax. It worked for a period until Louis Pasteur improved the process of food sanitation. Appert’s process was taken and patented in UK by Peter Durand in 1810. Later in 1811 Durand sold his patent to Bryan Donkin and John Hall who develop the process to storage the food in metal cans. The process came to US in 1812 by Robert Ayars.
You see, humanity is being challenged though out the centuries to improve life in so many ways. The fight for surviving, battles for life to last longer, to preserve life conditions has reached impressive advance. Canned food is one of the symbols for this, although is still questioned for also offering some sort of hazards, as botulism. Unfortunately, something that was a symbol for innovation ended up as reference for something non spontaneous, not original. How easily we distorce the meaning of good things!
A lot of people feel comfortable with pre-establish processes, systematic behavior, and it’s hard for them to go out the rules and procedures, even though, everybody wants to live life on its fullness. That’s an interesting dilema. Well, it’s ok to have your cans, you just need to open them and bring the food out of them. You may enjoy the meal you can make out of it.
That’s it.
Denison
🇧🇷 Muito popular na sociedade, por cerca de dois Séculos aprendemos a guardar comida em latas. Inclusive é uma história interessante. O processo começou na França, no tempo de Napoleão (início de 1800) como um desafio para alguém inventar um jeito do exército levar comida durante as batalhas.
Nicolas Appert, descobriu um jeito de preservar comida dentro de jarros. Ele cozinhava a comida neles, tampava com rolhas e vedava com cera. Funcionou por um período até Louis Pasteur aperfeiçoar o processo de higienização alimentar. O processo foi levado para a Inglaterra e patenteado por Peter Durand em 1810. Em 1811 a patente foi vendida para Bryan Donkin e John Hall que criaram o processo de armazenagem em latas. O processo chegou nos EUA em 1812 por Robert Ayars.
Com o passar dos Séculos a humanidade tem sido desafiada a melhorar a vida em tantas maneiras. A luta pela sobrevivência, batalhas para prolongar a vida e preservação das suas condições têm tido avanços impressionantes. Enlatados são um desses símbolos, embora relacionados com ameaças tipo botulismo. Infelizmente, algo que foi símbolo de inovação terminou como uma referência para coisas sem espontaneidade, sem originalidade. Quão facilmente distorcemos o significado das coisas boas!
Muitas pessoas se sentem confortáveis com processos pré-estabelecidos, comportamento sistemático e é difícil para elas sairem das regras, embora, todos queiram viver a vida ao máximo. Esse é um dilema interessante. Não tem problema ter suas latas, você apenas precisa abri-las e tirar a comida delas. Você ainda pode acabar gostando da refeição que vai fazer com ela.
É isso.
Denison
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